Första advent, på Väderöarna

Nu fick jag äntligen chansen att njuta av en vintersegling. Denna helg motiverar eventuellt mer jobb som att ha båten i sjön på vintern medför.

Vi träffades på Fredag eftermiddag, och förberedde båten med att hissa seglen. Sedan bar det av till Bella Gästis för en middag.

 

Lördag morgon kastade vi loss och det hade varit en kall natt, ca: -5 grader så det hade börjat frysa till is i hamnen. Efter att sakta tagit sig ur hamnen så gav vi oss av norrut och seglade innomskärs upp till Hamburgö där vi satte sikte på Väderöarna. Hade en fin segling som var lite kylig men med bra fart, även om vi körde med revade segel för att inte få skvätt i genuan, tråkigt med nedisad genua.

 

Väl ute på väderöarna var vi som väntat ensamma i lotshamnen och började med att te en promenad till utkiken, men sin magnifika utsikt.

 

Sedan blev det en kavalkad av upplevelser:

  • Skumpa till att fira första vinterseglingen
  • Underbar lunch med en köttfärssås med både egen svamp och importerad chili från Thailand, tack Håkan
  • Promenad över ön bort till Strömsund
  • Glögg och pepparkakor med grönmögelost
  • Bastu i den vedeldade bastun, varvat med bad i badtunna och bad i havet
  • En trevlig middag med fisksoppa

 

Söndagen var riktigt kylig med ca: -10 grader när vi vaknade. En intressant observation är att även om man har 21 grader varm inne i båten så läcker det inte tillräckligt med värme för att smälta isen på däck/överbyggnad.

 

Vi hade en underbar halvvindsegling hela vägen till Hunnebo och såg massor av sälar och härlig rök låg som slöjor över havet i solskenet.

Ett galleri med bilder