Kylskåpstermostat

Då var det dags att pilla med lite elektronik igen och tankarna far runt i huvudet. Vad finns det nu för ”problem” man kan lösa. Jag vet inte vad ni tycker, men jag tycker att den termostat som följer med Waeco kylskåpet ”suger”. 

Jag ser följande problem:

  • Temperaturen är ojämn, då man ibland nästan har is i mjölken och betydligt högre temperatur vid andra tillfällen.
  • Hastigheten på kompressorn är för hög från fabrik, det går docj att sänka permanent genom att byta ett motstånd.

När jag har byggt mina termostater till värmaren så jag haft denna funktion i bakhuvudet och nu har jag konstruerat en termostat som kan:

  • Mycket noggrannare reglering
  • Hastighetsreglering av kompressorn, hög hastighet vid nedkylning och låg hastighet vid ”kylhållning”
  • Automatik som kyler ner ”lite extra” då man antingen går för motor eller ligger för landström.

Kretskorten är designade och beställda, får sitta och pilla lite i Julhelgen. Jag har valt att göra samma kretskort för flera varianter, där jag genom bestyckning väljer vad jag skall använda den till.

Kretskortet i lådan kommer monteras nära kompressorn och termostaten installeras tex. i ett skåp nära kylen. Temperaturgivaren till kylen dras direkt nerifrån lådan vid kompressorn in i kylskåpet.

FanControllerDual

Kretskort


Termostat

Termostat


FanController Inputs

Tänkbar låda