Ljusstyrning för enfärgad belysning

Jag pysslar med mina elektronikprojekt i vintermörkret.

Nästa enehet är en enhet för dimning av LED belysning. Det första ”rimliga” fråga är, finns inte detta redan. Jo det finns ett antal varianter med följande egenskaper:

  • Central dimmer med vred: Kräver en hel del kabeldragning och där kablarna skapar fina antenner för att skapa störningar på tex. radio och VHF
  • Central dimmer med fjärrkontroll: samma problem som ovan.
  • Dimmer med fjärrkontroll för respektive utrymme: Det blir många fjärrkontroller.

 

Tanken med min enhet bygger lite på samma princip som de andra jag byggt, de skall kunna köras fristående men på sikt skall jag möjliggöra att de kopplas samman för tex. central styrning via en LIN buss.

 

Kretskort

Fick kretskort och komponenter i Julhelgen så det blev att ta fram förstoringsglas och fina lödkolven, för nu skulle det lödas ytmonterade komponenter. När jag tidigt i min karriär jobbade med hårdvarukonstruktion så var det mestadels hålmonterat, ja ja jag vet att jag är gammal.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kretskort med ytmonterade komponenter


Ovansida med kontakter odyl.

Ovansida med kontakter odyl.


Storlekt på komponenter. i förhållande till tändsticka

Storlekt på komponenter. i förhållande till tändsticka

 

Med tanke på vad små komponenterna är såblir det lite ”pilligt”, men det var enklare än vad jag befarat.

Programvara

När hårdvaran var monterad så var det dags för programvaran. Jag börjar med en programvara för att individuellt dimma tre olika ljuskällor. De styrs av var sin återfjädrande strömbrytare som har följande funktion:

  • Tryck: Växla av och på från föregående ljusstyrka
  • Långtryck: Så länge man håller inne knappen mer än 1s så dimmar den upp/ner. Man släpper knappen när man är nöjd.

Inställningarna av/på, dimmnivå sparas i Eeprom minne som möjliggör att den återstartar med samma inställningar nästa gång den spänningsätts. Känns ganska nödvändig i en båt där man även stänger av belysning med säkring/brytare på elpanelen eller med huvudbrytaren.

När ingen av ljuskällorna är på går enheten till ”sleep” där den bara drar ca: 100 uA och vaknar samtidigt så fort man trycker någon av knapparna.

 

Montering i låda

Inkapslingen/Lådan är den svåraste delen att få snyggt, då jag i huvudsak jobbar med att skära ut hål med en Dremel för tex. kontakter. 

Kretskort i lådan

Kretskort i lådan


Enheten kopplad till

Enheten kopplad till ”testbelysning” med tre LED slngor


Exempel på brytare

Exempel på brytare

 

Tanken är att i en kabin skall montera en enhet för att styra tex: en LED slinga som sitter under överskåpen och en för LED lamporna i taket. Sedan kan man fälla in brytarna på en diskret men lättåtkomlig plats. Man kan ha flera ”parallellkopplade” knappar för samma slinga. Kan vara praktiskt i förpiken då man vill kunna stänga av belysningen från antingen SB eller BB  sida.