Soft Schackel 2.0

Jag har tidigare gjort  soft schackel i dyneema som jag är mycket nöjd med, läs här

Jag har dock noterat på nätet att flera har gjort en förbättrade version och den är både enklare att göra och framförallt att hantera. Den ”gamla”var man tvungen att använda två händer när man öppnar den, men den uppdaterade versionen klara man det med en hand. Kan helt klart vara en fördel när man behöver göra detta i striden hetta.

Jag har använt mig av 6mm Dyneema tamp, kostar ca: 30 kr/m. För att få en schackel med ca:60mm diameter så har jag använt 90 cm tamp. En sådan schackel kommer ha en brottslast på ca:4-5 ton.

Den första instruktionsvideon visar hur man gör själva schackeln

Den andra videon förklarar lite bättre hur man gör den sfäriska knopen, gå till 3:55 in i videon. Detta är för övrigt videon som jag använde när jag gjorde första utgåvan av soft schackel.

Slutresultatet. Ändrana av tampen lämnar jag kvar tills jag sträckt knopen på båten. Det brukar jag göra genom att koppla den till en tamp i genuavinchen och sedan fäst till en knape. Eftr den är stäckt kapar jag av ändarna på tampen.

Låst schackel

Låst schackel

Öppnad ögla som träs över  knopen

Öppnad ögla so träs över knopen

Öppen schackel

Öppen schackel