Isolering av kylbox

Isoleringen i våra kylboxar är ett väl diskuterat ämne hos Bavariaägare. Vår årsmodell av båt är väl isolerad i botten och sidorna, medans isoleringen är obefintlig i locket och taket.

På inrådan från andra båtforum så valde jag att gå på ett tvåkomponents PU skum, som finns att köpa hos en grossist i Stenkullen, Göteborg för ca: 90 kr flaskan.

 

För mig gick det åt drygt två flaskor för att täta locket och taket i boxen. Jag strulade dock lite med första flaskan, så man borde klara sig med två. Efter att ha isolerat taket och locket så blir inte bänkskivan lika kall längre, så det har helt klart en inverkan.

 

2 komponents PU skum

2 komponents PU skum


Gjorde även hål i sidor och front, dessa skall tätas /spacklas med Sika eller silikon.

Gjorde även hål i sidor och front, dessa skall tätas /spacklas med Sika eller silikon.


Skruvade bort gångjärn för att borra hål för fyllning

Skruvade bort gångjärn för att borra hål för fyllning

Efter att ha haft premiärsegling i helgen så fick jag även bedöma hur det påverkar kompressorns körtid och min subjektiva bedömning är att det minskade rejält, fast jag skall nog spara detta utlåtande till en varm sommardag. Nu återstår bara att spackla med sika eller silikon.

One Comment

  1. Morgan Möllerström
    2015/03/18 @ 10:34

    Jag kollar ofta på din sida innan jag gör något nytt på min båt, och tack för det!
    Jag har också tänkt att göra mer ordning på kylboxen. Hittills har jag satt ljudisolermatta över kompressorn mot golvet i boxen underifrån. Satt en extra fläkt för att leda in svalare luft till kompressorutrymmet. Och det lustiga var att när jag tittade på din sida så har vi bytt till likadana Fractal design fläktar i evaporatorn och precis det PU skummet har jag köpt för länge sedan just för samma ändamål. Min box har också bra isolering i botten och sidorna, men dåligt i taket och locket. Jag märker att när man mäter så är det kallt i botten men ljummet i mitten. Jag har funderat på kåpan över evaporatorn som ju med fäktens hjälp leder ut kall luft rakt ned och inget på mitten. Det i kombination med den dåliga isoleringen upptill kanske kan vara orsaken till ojämn kyla i boxen. Nu skall jag såga hål i kåpan och sätta ett vitt ventilgaller där så att man kan få en jämnare kalluftström i boxen. Jag har också funderat över att fläktarna inte har ett fördröjt frånslag, och skulle vilja veta din erfarenhet av vilken åtgärd som du gjort som har gett tydligast resultat?

    Reply

Leave a Reply

*