Elpatron till värmesystem

Då varmvattenberedaren är inkopplad i värmesystemet så fungerar den även som värmekälla när man ligger för landström. Men de blygsamma 700W som elpatronen ger räcker inte riktigt till under den kallare delen av säsongen. Det har länge funnits elpatroner som har inbyggd cirkulationspump, men dessa är inte intressanta, då denna cirkulationspump kommer ”bromsa” flödet i normalfallet, då vi inte ligger för landström. I vintras fick jag reda på att Calix har en produkt som är till för motorvärme av anläggningsmaskiner och traktorer.

Jag införskaffade denna värmare med 1500W effekt, med motivationen att jag skall kunna köra varmvattenberedare och denna vämare på samma 10A säkring. Dessutom har denna värmare egenskapen av att den skapar självcirkularion genom sin utformning, så den går att köra utan att ha cirkulationspumpen igång. Detta är mer en säkerhetsfunktion och pumpen inte är igång och förhindrar överhettning.

 

Montering

Jag införskaffade en T-koppling från Alde med en avluftningsnippel uppåt, så att denna kunde utgöra den 90 graders koppling som behövdes från elpatronen till värmaren.

Patronen monterades sedan med den medföljande bygeln till den konsol som jag byggt till värmaren. Det hela blir väldigt smidigt och kräver nästan inget utrymme.

 

Jag har provkört systemet under våren 2012 och vid en natttemperatur med minusgrader så hölls en temperatur i ruffen på ca: 18 grader.

2 Comments

 1. WhiteStar » Elpatron till vattenburen värme
  2012/04/21 @ 15:36

  […] Elpatron till värmesystem […]

  Reply

 2. WhiteStar » Då var båten inpackad
  2012/12/15 @ 22:30

  […] Elpatron till värmesystem […]

  Reply

Leave a Reply

*