Ankarspel aktern

Ett ankarspel i aktern kan i någon mån kännas som ”lyxpryl”, men det är faktiskt ett av de tillbehör som frigör minst två händer vid varje frånläggning. Så då vi vant oss vid detta med vår föra båt så var det aldrig någon diskussion om vi skulle ha det eller ej på WhiteStar.

Val av ankarspel

Det finns många fabrikat av ankarspel men lite färre som är anpassade för blyad lina. Engbo anses nog av de flesta vara den bästa. Men vi har valt ett Power IL inside från Sleipner, delvis för att jag vet att det passar i utrymmet som är trångt samt att vi hade det i förra båten och hade aldrig något krångel.

 

Förstärkning av akterspegeln

Då akerspegeln är alldeles för tunnför att ta upp de krafter som blir när man använder ankarspelet och de krafter som blir i lyftarmen så var det nödvändigt att förstärka akterspegeln. Detta gjordes med hjälp av en 8mm kompositskiva som spacklades fast med ett spackel/lim som normalt används till kölmontage. Då akterspegeln är svagt välvd så blev det till att kladda på massor av detta spackel för att sedan fästa skivan och sätta den i spänn så att man trycker ut alla de luftfickor som blir i spacklet. På insidan av denna kompositskiva monteras sedan den aluminiumplatta på vilket motorn till ankarspelet skall monteras.

Förstärkning av akterspegeln

 

Ankarhållare/arm

Det finns flera typer och modeller på ankringsarmar på marknaden och det fanns ett par kriterier som våran skulle uppfylla:

  • Skall vara uppfällbar då den inte används för att inte sticka ut bakom båten,
  • Skall vara stabil och ta upp krafterna från lyft
  • Skall vara snyck och inte otymplig
Med dessa kriterier så var det bara Båtsystems 1415 som uppfyllde våra krav.

Ankarhållare

Monterad på akterspegeln

 

Motor & Linuppsamling

Motorn installerades på aluminiumplattan, men då utrymmet är så minimalt så var jag tvungen att montera av hela hjulet på ankarmotorn för att kunna installera den. För att sedan åter montera hjulet när motorn är på plats.

Ankarspelsmotor


Uppsamlingen av linan var lite svårare. I mina tidigare installationer har jag byggt en platta där jag ställde en balja till att samla upp linan. Utrymmet i denna båt skulle aldrig få plats med en sådan lösning. Simon beskrev att de plastade fast två skivor som bildar en balja i utrymmet under ankarspelet. Jag utvecklade detta lite då det skulle vara svårt att inspektera ankarspel och lina då denna balja skulle skymma all sikt. Så jag plastade fast en skiva i längsled, och en sockel i sidled. Sedan monterade jag en plexiskiva som täcker i sidled så kan man inspektera ankarspel och lina. Utblåset från den manuella länspumpen gick tidigare i detta utrymme och jag insåg tidigt att jag inte skulle kunna ha kvar i detta utrymme så jag flyttade den till BB sida. Kvar hade jag ett hål i akterspegel där första tanken var att plasta/spackla igen det, men då kom jag på idén att sätta in en nödstege, likt den som sitter på de nya modellerna. Dock fick jag skydda denna nödstege så att inte linan går runt denna.

Utrymmer för linuppsamlingMålat och monterat


Skydd av nödstege


Målat och monterat

 

Uppdaterad genomföring genom akterspegel

Det blev en rejäl förbättring att byta ut den genomföring som följde med som standard. Standardmodellen utgjorde en cylinder som gick genom skrovet, och detta gav två markanta brytvinklar som både slitit på tampen och skapat friktion, tröghet. Nu bytte jag ut denna mot en rostfri platta med inbyggda nylonrullar.

Genomföring till ankarspel

Leave a Reply

*