Bogpropeller

Vi hade lite vånda för att välja lösning för bogpropeller, skulle vi gå på en fabriksmonterad tunnelpropeller från SidePower eller skulle vi gå på en nedfällbar. Vi beslutade oss för att gå på en nedfällbar och funderad först på en nylanserad bogpropeller från SidePower. Det föll efter en tids diskussion då det var väldigt struligt att få dem att garantera leveranstid och dessutom var styrsystemet väldigt dyrt till detta system. Så beslutet föll för en SwingThruster från RMC marine com var en beprövad lösning på marknaden. Det blev en 4kW motor som monterades i det utrymme som den  främre vattentanken normalt sitter i. Därmed kommer bogpropellern nästan 1m längre förut, vilket ger en större hävarm och därmed svängkraft. En annan fördel är att det främre skottet bildar ett vattentätt skott då sängbotten ligger markant ovanför vattenlinjen.

Utrymme för bogpropeller

Bogpropeller

Nedfälld bogproppeller


Elinstallation

Ett extra batteri monterades i förpiken i det utrymme som är bredvid lådorna under sängen. Det blev ett 140Ah heavy duty fritidsbatteri som kopplades samman med de två andra batterierna i förbrukarbanken. Det finns många teorier om detta om matt det skall vara startbatterier och skall inte vara sammankopplat med förbrukar banken. Vad gäller startströmmen så har dessa stora förbrukarbatterier sanna kapacitet vad gäller förmåga att snabbt ge ström som ett normalt (60-70Ah) startbatteri. Dessutom resorerar jag som så att jag vill ha en nytta ev det extra batteri som jag sätter in i båten.

<<Bild kommer>>

Manövrering

Det finns flera alternativ till manövrering, där en joystick vid styrbords styrpiedestal känns bäst för oss. Jag tycker fördelen med en intiutiv joystick, som man inte behöver släppa blicken från annat för att använda är uppenbar. Dessutom fick vi en trådlös kontrollenhet till med vilken vi kan styra bogpropellern och ankarspelet i aktern

 

<<Bild kommer>>

Leave a Reply

*