DIY Vintertäckning

Jag var väldigt velig med vilka alternativ jag skulle använda för vintertäckning när vi ligger i sjön, det stod framförallt mellan olika meterial som:

 • Traditionell PVC presenningsväv: ganska tung, ca 600 g/m2
 • Stamoidväv: PVC belagd extra stark väv med tämligen dyr (mer än dubbelt jämfört med vanlig PVC väv)
 • Fibertex duk: I princip en markvävsduk som andas naturligt, men är inte fukt/vattenavvisande

Jag var länge inne på Fibertex alternativet men blev avrådd från Niels på Ullmans, då han hade gjort detta för kunds räkning och det slutade med att han var tvungen att åka till båten vid varje snöfall, då den sög åt sig både fukt och snö. Därefter var jag inne på en Stamodväv med min prismedvetenhet (snålhet) fick mig till slut att gå på en 560 g/m2 PVC duk.

Utrustning

OLYMPUS DIGITAL CAMERASymaskin: Jag var länge inne på att köpa en begagnad industrimaskin, men då vår ordinarie maskin började ge upp så gick vi på en ”standardmaskin” av HeavyDuty typ. Jag är mycket glad för detta val då mycket av sömnaden fick göras på ett större golv där man flyttar maskinen efter arbetet. Prestandamässigt är denna maskin helt otrolig, då jag i vissa fall har 2-3 fållar som sys. Detta ger i vissa fall ända upp till 7-8 lager med väv. Man hör bara att maskin lägger på lite mer moment och tuggar på. Makinen kostade ca: 2500 kr på nätet.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERASkärmaskin/kniv: Det är en hel del löpmeter tyg som skall skäras och man vill helst ha ett bra snitt, så jag funderade på om jag skulle ”offra” en bättre sysax, med halvdant resultat. Eller satsa på en laddningsbar skärmaskin. Jag gick på maskinen, förstår inte varför vissa anser att jag är prylgalen :-). Detta beslut ångrar jag inte alls, den är mycket lätthanterlig och ger perfekta snitt. Jag har säker skurit 50m hittils och vill inte tänka på hur det hade varit att göra med sax.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERATampskärare: Jag har vid flera tillfällen funderat på att köpa en tampskärare/värmare, men har skippat det med avseende på priset på ca: 1000 kr. I höstas fick jag idén att köpa en lödpistol med ett ”platt” stift och fann en på Jula för 49 kr. Visst den är inte lika snabb som de ”riktiga” men den gör ett fullgott arbete. Detta verktyg är nödvändigt då man skall kapa ett antal polyesterband till infästningar och olika spännen.

 

Förberedelser

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMäta/skissa/mäta/….: Så här i efterhand så skulle man kanske ha övervägt att klä båten i byggplast för att sedan ”snitta upp den i sina sektioner. I stället gick jag på alternativet att mäta, skissa, fundera, mäta, skissa och fundera igen. Vi fick ett par resor till båten med halvfabrikaten där vi mätte på plats. Fick en ”bonusresa” så jag med förtvivlan upptäckte att måtten inte var symmetriska på SB och BB sida.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Materialval/inköp

Material Leverantör  
PCV väv 560g/m2 , 27 löpmeter x 3m bredd. Segelmakaren gjorde dessutom två av de längre sömmarna. Ullmans sails  
14 st D ringar i rostfritt Ullmans sails  
Dragkedja, 3st 2.5m Ullmans sails  
Webbingband, 20m Ullmans sails  
Dragkedja 2 st 2m Seaside  
Ventilväv Seaside  
10 st snäppspännen Seaside  
1 st Bandspänne, rostfritt Seaside  
Bandspäne plast, 6 st Seaside  
Sytråd, 4st 300m rullar Seaside  
Öljetter, ca: 40st 14mm öljetter Seaside  

Total materialkostnad på ca: 8-9000 kr

 

Sömnad

Sömnaden i sig är ganska enkel men det är ganska otympligt att arbeta med 6x5m stycken. Om man skall beskriva arbetet så bestod det av:

 • Sy fast varje dragkedja med dubbla sömmar
 • Sy fast band med snäppfäste i botten och toppen för varje dragkedja för att avlasta krafterna på dragkedjan.
 • Klippa uttag för mantågsstöttor och fålla upp kanter och sy in förstärkning för avrundningen
 • Sy in ett webbingband med D-ring ovanför varje mantågsstätteuttag. Dessa används för att spänna fast pressningen med en gummicord under mantågstöttefoten.
 • Klippa uttag för vantskydden och fålla och förstärka
 • Sy in förstärkningar för vissa slitageytor, runt vinshar
 • Sy in förstärkningar av kapellväv vin infästningar runt bom och mast
 • Sy in en ”damask” med spännen för att fästa runt masten
 • Kapa ur två uttag för ventiler, ett på BB sida i fören och ett på BB sida i akterna. Sy fast en ”nätväv” och förstärk baksidan. Sedan syr jag en kåpa där jag fållar in en gummikord i framkant så att denna kåpa håller formen och skapar ett regnskydd för ventilgallret.
 • Fålla upp nederkanten två gånger så att det är tre lager med väv. Börjar med att sy en söm där jag viken in 10cm tyg. Sedan viken jag in denna del och syr två sömmar i överkant. Därmed har man tre lager väv och två sömmar som tar upp alla krafter.
 • Stansa hål och montera öljetter i varje hörn i underkant runt om kapellet.

Slutresultat

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sett innifrån


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uttag för ventl


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Framifrån


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Akterdelen


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Damask till masten och den främre ventilen


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Barbords sida, ventilen syns i överkant

 

 

 

 

3 Comments

 1. WhiteStar » Då var båten inpackad
  2012/12/15 @ 22:31

  […] DIY Vintertäckning […]

  Reply

 2. Lars
  2012/12/22 @ 20:16

  snyggt jobb

  Reply

  • fredrik
   2012/12/23 @ 11:40

   Tack, även om bilderna inte är rättvisande.

   Tog dessa bilder innan jag justerat och sträckt.

   Reply

Leave a Reply

*